Jdi na obsah Jdi na menu

Tajemník NATO Jens Stoltenberg k důvěryhodnosti Černé Hory

10. 10. 2020

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při návštěvě Makedonie ocenil roli makedonských vojáků v Afghánistánu, jejich misi v Kosovu a ochotu do roku 2024 dávat dvě procenta z rozpočtu na obranu. Novináře při tiskové konferenci zajímaly zejména Stoltenbergovy názory na povolební situaci v Černé Hoře.

 

„Reagujeme na hybridní a kybernetické hrozby včetně dezinformací zaměřených na naše instituce, hodnoty a demokracii. Úlohou crna-gora---nato.jpgNATO je pomoci spojencům. Naše nově vytvořené týmy podpory Counter-Hybrid jsou připraveny čelit širokému spektru hybridních útoků. NATO nedovolí, aby se ze současné zdravotní krize stala bezpečnostní krize,“ uvedl ve své řeči k novinářům Stoltenberg.

 

Novináři se svými dotazy se soustředili na problém nových členů NATO a jejich důvěryhodnost. Dotazy směřovaly na Makedonii a zejména Černou Horu. K problému Stoltenberg řekl: „Některé standardy a směrnice. Pokaždé, když máme nového člena, existují určité postupy, kterými musí projít. Jsou k tomu určité standardy a směrnice. Musíme mít na to prověřovací proces, a vše to nějakou dobu trvá. Severní Makedonie se účastní všech rozhodnutí NATO, sedí u stejného stolu a má stejný hlas jako ostatní spojenci.“

Jeden z novinářů reagoval na výsledek nedávných černohorských voleb a ptal se, zda je přípustné, aby zástupci prosrbských politických stran se stali členy zpravodajských služeb a byli na čele obranného sektoru v Černé Hory. Dokonce jeden z předních černohorských politiků zaslal NATO dopis, ve kterém upozorňuje na zhoršující se bezpečnostní situaci.

„Máme standardy, pokyny a postupy, abychom zajistili, že každý kdo se zabývá utajovanými dokumenty, informacemi v NATO a ve spojeneckých zemích, splňoval standardy NATO. Je to samozřejmě také případ Černé Hory. Máme také odbor bezpečnosti NATO, který zajišťuje, aby byly bezpečnostní požadavky splněny. Platí to bez ohledu na to, kdo je odpovědný. Existují požadavky, které musí všichni spojenci splnit,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.